schrijven & schrappen

schrijven en schrappen

Geboren en opgegroeid te Curaçao, woonde ook in Suriname, Zuid-Afrika, Nederland en België: ik ben dus vertrouwd met alle Nederlandstalige gebieden op onze wereldbol. Is dat de bakermat geweest voor ‘iets hebben’ met deze taal? Zou best wel eens kunnen...

Later volgde ik o.a. opleidingen van copywriting tot docent creatief schrijven. Schrijven doe ik graag, maar nog veel meer voldoening haal ik uit het begeleiden van cursisten.

Lesgeven doe ik zowel in Vlaanderen als in Nederland. Dat levert een bonte mix aan ervaringen op. Hoe vaker ik lesgeef, hoe enthousiaster ik word. Want het is echt super, dat wegwijzen in creatief schrijven!

Naast schrijver en lesgever ben ik vooral een verwoed lezer. Daarbij heb ik geen speciale voorkeur voor een bepaald genre of een vorm. Dat vertaalt zich in mijn visie als schrijfdocent: beter schrijven kan op elk niveau en in alle mogelijke vormen en genres. Creatief groeien, daar ga ik voor, samen met mijn cursisten!

Ze vragen mij weleens: wat doe je het liefst, schrijven of lesgeven? Het antwoord is allebei even graag. Zonder zelf te schrijven zou ik anderen niet zo goed kunnen inspireren en door het lesgeven krijg ik nog meer zin om zelf te schrijven.

Door mijn werk in het onderwijs was ik altijd al met taal bezig en heb ontdekt dat taal niet voor iedereen een feest was. Maar ook als je er niet zo goed in was, probeerde ik leerlingen te laten ontdekken dat het met creativiteit wel plezier kan opleveren. Vergeet dan maar even die lastige grammatica.

In mijn cursussen besteed ik ook aandacht aan het lezen van gedichten.

 

In 2009 volgde ik in Amsterdam aan de hogeschool de bijscholing Highlights voor schrijfdocenten en in 2012 en 2013 de opleiding tot schrijfdocent bij Creatief Schrijven VZW in België. Sinds kort bied ik ook een schrijfcursus aan in Brussel en Antwerpen.

 

Ik ben de Ha van RiCoHaMa, een schrijfgroep die intussen al tien jaar bestaat en die opgericht is door Cootje Houdijk. Daar houden we elkaar scherp en leren veel van elkaar.

 

Naast cursussen geven neem ik schrijvers graag mee voor een schrijfwandeling, op treinschrijven of naar het schrijfcafé.

Ik hoorde iemand zeggen ‘Hanneke geeft ruimte aan ieder talent’. Ik ben er trots op dat mensen zo naar me kijken en ben het met deze uitspraak natuurlijk volledig eens.

tijdschrift voor schrijvers

Waarom schrijf je?

Klinkt het gek als ik zeg: voor de lol, voor de gein, voor de grap? Ik bedoel daar niet mee dat alles wat ik schrijf onzin is. O nee, ik heb met droge en volle ogen hele serieuze teksten geschreven. Maar de grote motor achter mijn schrijverij is toch wel plezier. Plezier in het schrijven. Het is geen therapie en daarom misschien juist toch.

 

Wat schrijf je?

Mijn eeuwige schrijfjuf, Cootje, omschreef mijn werk eens als faction, een mengvorm van feit en fictie. Als er al etiketten geplakt moeten worden, doe dan dat etiket maar. Zelf vind ik het wel prettig om ‘dun’ te schrijven. Er moet staan wat er moet staan, en dat is het.

Of zoals De Kift in een van haar nummers (Orenmens, op Vlaskoorts) zingt:

‘Wie praat zo mager met de taal als ik?’.

Ik kan genieten van het strakke maatpak van een sonnet of haiku, maar schrijf de laatste tijd vooral vrije verzen. Oneindig trots ben ik op mijn eerste dichtbundel Daarzegger.

 

Schrijfhoogtepunt?

Zonder twijfel de schrijfvakanties in Frankrijk en Belgie. Het is geweldig om je met een groep fijne mensen een week of weekend helemaal te storten op het schrijven. De deelnemers zijn superenthousiast en voor mij als schrijfdocent is het iedere dag kicken.

In 2006 won ik de Markiezaatsbibliotheken gedichtenwedstrijd, met het gedicht Vleugelvrouw. Nog steeds ben ik daar erg blij mee en heb nog steeds diepe bewondering voor de zeer deskundige jury.

Schrijven is het ontdekken dat de wereld om je heen gekleurd is -zoals K.Schippers schrijft- en het openen van kastjes in je hoofd vol herinneringen. Dat maakt schrijven voor mij zo bijzonder.

 Ik schrijf graag en ik ben docent. Bij Schrijven & Schrappen kan ik deze twee heerlijk combineren.

Cursisten op ideeën brengen, kennis laten maken met gedichten en verhalen, ze leren slijpen en polijsten van hun teksten.

 

Jaren geleden ben ik zelf met een schrijfcursus begonnen bij Cootje Houdijk en sindsdien ben ik niet meer gestopt met schrijven. Ik blijf cursussen volgen en ben lid van de schrijfgroep Ricohama.

 Ik schrijf het liefst gedichten. Dat is spelen met woorden, zoeken naar rijm (soms) en ritme, wikken en wegen, met zo min mogelijk woorden zeggen wat ik zeggen wil, Schrijven & Schrappen.

schrijf je snel in

voor onze nieuwsbrief